What do I want? Your mind! Your soul! Your body! I am the instinct that fuels the father! I am the blood!

Bhaal, Baldurs gate 2



söndag 2 oktober 2011

Amon Saga

Amon Saga är en gammal animefilm från 1986 som jag fann på bibliotekets dvd-hylla för ett litet tag sen. Jag är inte säker på vilken status den har i animevärlden, på IMDB har den blott 5.8 i betyg och på Animeplanet har det samlade gardet av nördar endast gett den två stjärnor av fem i betyg. Dock är karaktärsdesignen gjord av Yoshitaka Amano (som även skrivit den tillsammans med ett par till), känd för att ha designat Vampire Hunter D och inte minst konceptbilderna till Final Fantasyspelen, så det bidrar givetvis till att filmen inte reduceras till parantes i filmhistorien.

Det är ju inget mästerverk vi har att göra med här. Storyn är ganska basic med en mystisk man som vill hämnas sin mor som mördades av soldater som lydde under den onda kejsaren Valhiss som residerar i sitt slott som är byggt ovanpå en jättesköldpadda. Han lyckas ta värvning i Valhiss armé och planerar att därifrån mörda kejsaren. Där stöter han också på den vackra prinsessan Lichia som där hålls fången för att hennes far har en karta som leder till stora rikedomar. Så vår hjälte (som förresten heter Amon) tvingas att utöver kejsärdräpning även ägna sig åt prinsessräddning.

Storyn är som sagt rätt basic. Karaktärerna får knappt nåt djup alls utan reduceras till de klassiska mallarna: den tystlåtne hjälten, den fagra prinsessan med onaturlig hårfärg, den onde skurken som är ond för att han känner för det etc. Amon har en liten bakgrundshistoria, men det är inget out of t

he ordinary där. Hans kumpaner som han får på vägen lär man inte känna särskilt väl heller, tex finns det en karaktär som dyker upp och räddar vår hjälte vid ett par tillfällen bara för att sedan försvinna, och man får aldrig en tillfredställande förklaring till vem jeppen är. En kärlekshistoria uppstår givetvis mellan Amon och Lichia, men den är lätt att missa om man blinkar.

Dock tycker jag att filmen ändå är sevärd av andra skäl. Rent estetiskt så är fantasyvärdlen dom byggt upp väldigt fascinerande och rolig att titta på. Den är väldigt old school och rå på ett sätt som får en att associera till Robert E Howard och hans Conan-berättelser.  Den har också en härligt kreativ känsla över sig. Valhiss sköldpaddsfort är en mäktig syn och monstren som dyker upp i filmen ser faktiskt rätt så otäcka ut. Stridsscenerna blir ofta blodiga och atmosfären är allmänt mörk. 80-talsanimationen ser givetvis 80-tal ut, men den fungerar ändå väldigt bra. Jag är särskilt förtjust i hur magin porträtteras i filmen. Den känns främmande och surrealistisk och en av höjdpunkterna i filmen är en scen där trollkarlar strider mot varandra, en scen som känns både kreativ och engagerande. Ett slutligt plus är ju givetvis Amanos karaktärsdesign, som givetvis är väldigt snygg.

Kort sagt så är Amon saga en rätt skön fantasyfilm som bjuder på både monster och magi och som funkar utmärkt på en popcornknaprarkväll. Förvänta er inget mästerverk bara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar