What do I want? Your mind! Your soul! Your body! I am the instinct that fuels the father! I am the blood!

Bhaal, Baldurs gate 2



tisdag 14 september 2010

Ay-ay! Dark water!

Kommer någon ihåg den här serien?





Pirates of Dark Water var en serie som verkligen skiljde sig från mängden. I en tecknad tv-värld fylld av maskerade superhjältar (inget fel med sånt) Snurre Sprätt (absolut inget fel med sånt) och diverse gulliga varelser som ville att man skulle köpa fett med produkter så framstod denna piratserie som en verklig originell skapelse. Den var fantasifull, spännande och inte så sällan rätt så otäck också. Till skillnad från andra serier så var det inte sällan folk gick en brutal död till mötes. I Batman är det ju tex ingen tvekan om att hjälten kommer att rädda alla oskyldiga och skurkarna får sällan något värre än en smäll på käften. I Pirates of Dark Water kunde man aldrig vara helt säker på vilka som skulle klara sig, och att falla offer för det mörka vattnet såg faktiskt ut att vara ett fasansfullt sätt att dö på. Det här var en serie som inte underskattade vad ungarna tålde att titta på.

Vad handlar denna serie om då? Den utspelar sig i en fantasyvärld som hotas av det mörka vattnet, ett slags oljeliknande väsen (miljöbudskap?) som sprider sig och äter upp allt i in väg, allt från olyckliga sjövarelser till hela skepp. Det är då upp till Ren, en föräldralös pojkvasker som upptäcker att han är en prins, att leta reda på 13 skatter som tillsammans kan sätta stopp för den kletiga ondskan innan den sväljer världen. Tillsammans med den barska, pengatörstande piraten Ios, en fd servitris vid namn Tula (som säkert hade ett speciellt förflutet, men mitt minne är grumligt) och en apfågel som heter Niddler ger han sig ut på havet för att med hjälp av en magisk kompass finna skatterna. Men givetvis finns det en skurk som helst vill ha skatterna för sig själv, och det råkar vara en av de mest skräckinjagande skurkar som någonsin klampat in i en tecknad tv-serie! Bloth är nämligen en riktigt otäck typ. Med sin massiva hydda, sjukbleka hy och sargade ansikte gör han ett riktigt hotfullt intryck. Han är piratkapten och navigerar ett gigantiskt skepp som ser ut som ett gigantiskt sjömonster, och att se den enorma skutan krossa klippor i jakt på hjältarnas lilla fjuttbåt är mäktigt värre. Förutom Bloth och det mörka vattnet så får våra hjältar också vara beredd på att de tretton skatterna ofta är väl skyddade.

Min första bekantskap med denna serie var på kanal 5 på morgnarna. En speciell grej med Pirates of Dark Water var att hela serien var sammanhängande. Varje nytt avsnitt byggde på det förra, och det gällde att inte missa några avsnitt om man vill begripa vad som försiggick. När serien sedan började visas på Cartoon Network visade dom ingen respekt för detta och började visa avsnitten helt i slumpmässig ordning, till fansens förargliga förtret. Det blev till slut så att jag aldrig fick se hur det hela slutade... frågan är om någon har gjort det, för vad jag har hört så avslutades serien aldrig. Ett bittert slut för en magisk och originell serie.

ps. Kan någon tipsa om lite bra piratfantasy? Det närmaste jag kan komma att tänka på är Robin Hobbs serie The Liveship Traders. Och säg inte Vampyrater nu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar