What do I want? Your mind! Your soul! Your body! I am the instinct that fuels the father! I am the blood!

Bhaal, Baldurs gate 2



torsdag 23 september 2010

Robotar vi minns

För ett gäng månader sedan såg jag den gamla stumfilmen Metropolis. Ett visuellt spektakel utan like som även innehåller en av filmvärldens mest ikoniska robotar. En robot som när den antagit mänsklig skepnad förvandlas till en seriös galenpanna som gör sitt bästa för att orsaka maximal kaos i samhället. Det är en av många robotar jag alltid lär minnas, och det finns många av dom. En grym robot sätter färg på tillvaron, vare sig de skrämmer oss, roar oss, eller helt enkelt föraktar oss. Jag listar här fem robotar som vi minns.

- R2-D2 & C3PO (Star Wars)

Detta radarpar som absolut inte går att skilja på upptar en självklar plats på min lista. Den långa, slanka guldgossen C3PO gör omedvetet sitt bästa för att irritera sin omgivning och verkar vara i vägen för det mesta, men när det gäller så visar han att han är en tillgång för sina vänner. Den lilla, runda allt-i-alloroboten R2-D2 visar ständigt sitt värde genom sin förmåga att... ja, pilla på elektriska mojänger. Han besitter dessutom en vass tunga som bara C3PO förstår. Dessa två robotar är bästa vänner, samtidigt som de givetvis irriterar skiten ur varandra.

- T-100 (Terminator)

T-100roboten, som skickas tillbaka i tiden för att fixa Sarah Connor, är en av de mest skrämmande plåtmonstrerna som attackerat bioduken. Visst, den mer avancerade T-1000modellen var mer dödlig, hotfull och oförstörbar. Men precis som en gammal Harley-Davidson besitter en viss charm som klår de moderna japanska vrålåken så besitter T-100modellen en rå coolhet som T-1000 inte rår på. Det är nåt visst med hur T-100 sakta men dödligt säkert kommer närmare sin måltavla med sina iskalla röda ögon och lunkande gång. T-1000 kunde smälta in i miljön när den ville, men T-100 vill bara eliminera sitt mål om den så ska spränga kvarteret i bitar. Ett klassiskt exempel på att ny teknik inte alltid vinner.

- Bender (Futurama)

Aldrig har en robot föraktat mänskligheten på ett mer charmerande sätt. Bender är elak, girig, skadeglad och charmerande egocentrisk samt har en benägenhet att be folk att kyssa hans blanka, skinande metallarsle. Han är en ständig nagel i ögat på sin omgivning och han njuter av varenda sekund, precis som vi gör. Det finns även andra härliga robotar från Futurama som the Devil robot och Pleasurebot, vars enda funktion är att njuta.

- Optimus Prime & Megatron (Transformers)

Jag känner mig tvungen att skriva ihop dessa två, de eviga motpolerna i Transformerssagan. Transformers var det närmaste en japansk mecha vi i Sverige fick uppleva, och en sådan serie är givetvis smockfullt med grymma robotar, och ledarna för de två robotfalangerna Autoboterna och Decepticons (Bedragarna på svenska) stod i fronten. Optimus Prime besatt en svårbeskrivlig ledarskapsutstrålning och var utan tvekan den vapenbroder man gärna skulle vilja ha vid sin sida i en hopplös shootout. Hans karaktärsdesign utstrålade styrka, vilket också förstärktes av hans lastbilsform. Kort sagt, man muckade inte med Optimus Prime. Megatron utgjorde en skrämmande gestalt i sina gråtoner och illvilliga ansikte. Hela hans essens verkade utstråla illvilja, och den mörka sidan kunde inte ha valt en bättre representant. Dessutom var det passande att han kunde förvandla sig till ett vapen, han verkade helt enkelt inte kapabel till något annat än mer våld.

- Data (Star trek - The next generation)

Star trek-serierna är fulla av färgstarka och minnesvärda karaktärer, och en av mina favoriter är Data från TNG. Han är en robot, kort sagt, utformad till att likna en människa med hud och allt (om än väldigt blek sådan). Data är kort sagt väldigt söt, och hans robotaktiga naivitet inför mänskligheten och deras svårbegripliga känsloliv ökar bara på hans charm. Så småningon testar Data själv hur det är att ha känslor med hjälp av ett speciellt chip. Data väcker några grundläggande frågor: vad innebär det att vara mänsklig? Var går gränsen mellan att vara ett redskap till att vara en individ? Ni vet, djup skit.

Robotar har en tendens till att bli ikoner, och jag kan sökert räkna upp en hel del. Samtidigt är det spännande att kolla upp vilka robotar som kommer att bli framtida ikoner. Kanske blir det någon av robotarna i science fictionboxningsdramat Real Steel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar